Forecasting ABC – in bewerking

Op deze pagina proberen wij een overzicht te geven van forecasting termen. Dit overzicht is nog in bewerking. Suggesties voor toevoegingen of aanpassingen kunt u sturen naar info@managementscience.nl.Accuracy – zie nauwkeurigheid 


ARIMA is een afkorting van AutoRegressive Integrated Moving Average, een veel gebruikt voorspellingsmodel op basis van autoregressiviteit en lopende gemiddelden.


Bass model is een adoptie – en diffusie model waarmee de marktpenetratie van nieuwe producten en technologie├źn beschreven en voorspeld kan worden. Genoemd naar de auteur Frank Bass.

Box-Jenkins is de standaardmethode om een ARIMA model op te stellen. Deze methode is genoemd naar de twee auteurs George Box en Gwilym Jenkins.


Error – zie fout


Fout (error) is de mate waarin de forecast afwijkt van de werkelijkheid (actual). Er worden veel verschillende berekeningen gebruikt. Een aantal veelgebruikte methoden zijn:  • MAD (Mean Absolute Deviation) is de gemiddelde absolute fout;

  • MSE (Mean Squared error) is de gemiddelde gekwadrateerde fout;

  • MPE (Mean Percent Error) is de gemiddelde percentuele fout;

  • MAPE (Mean Absolute Percent Error) is de gemiddelde absolute percentuele fout.

De MAPE wordt het meest gebruikt, al dan niet in een gewogen (WMAPE) of gecorrigeerde versie (EMAPE).


Nauwkeurigheid (accuracy) is de mate waarin de forecast klopt met de werkelijkheid. De forecast nauwkeurigheid wordt berekend als 100% – Forecast Error.

Neuraal Netwerk is een voorspellingsmethode die lijkt op de werking van het menselijk brein. Door te leren van een set gegevens kan het model zelfstandig verbanden zoeken en rekenregels bepalen.

Seizoensinvloeden zijn de regelmatig terugkerende pieken en dalen in een tijdsreeks. Voorbeelden zijn de mindere verkopen van winterjassen in de zomer, of de grotere verkoop van ijs in de zomer.

Trend is de lange termijn ontwikkeling van het gemiddelde van een tijdsreeks. In een groeiende markt wordt de gemiddelde verkoop steeds hoger, dus is er sprake van een oplopende trend.

Geef een reactie