Beter energienet door slimmer plannen

De uitreiking van de Edelman Award 2011 heeft plaatsgevonden, de “Oscar” voor Operations Research en Management Science. Nadat eerder een spoorboekje werd gelauwerd, viel dit keer de eer aan een electriciteitsnet, met software van Hollandse bodem.

De Franz Edelman Award wordt ieder jaar uitgereikt aan projecten die als voorbeeld dienen voor het vakgebied. Alleen de meest succesvolle implementaties van wiskundige en statistische modellen met de beste resultaten dingen mee naar de prijs. In 2008 werd de prijs gewonnen door de Nederlandse Spoorwegen voor de optimalisatie van de dienstregeling. Vorig jaar was het de slimme dealmaker van de Mexicaanse effectenbeurs.

Finalisten
De finalisten voor de prestigieuze prijs waren dit jaar een Chileense zeecontainervervoerder met een containeroptimalisatie, Fluor Corporation met een simulatie om projecten beter te laten verlopen, de Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) met een financiële toepassing, de InterContinental hotelgroep voor de prijsoptimalisatie voor hotels, Midwest Independent Transmission System Operator (ISO) met optimalisatie van het energienet, en de staat van New York met een betere inning van belastingen.

Winnaar
Midwest ISO won de prijs voor de toegenomen betrouwbaarheid en efficiëntie van haar elektriciteitsnet, bestaande uit energiecentrales en het transportnetwerk, ook wel ‘grid’ genoemd. De planning van alle onderdelen van het grid werd daarbij middels een wiskundige optimalisatie op elkaar afgestemd. Daarbij werden de totale productiekosten flink verlaagd. De slimmere planning vormt nu het hart van het bedrijf waarmee miljarden dollars worden bespaard.

Software
De wiskundige software die Midwest ISO daartoe heeft ingezet was afkomstig uit ons eigen Haarlem. Paragon is de ontwikkelaar van AIMMS, een platform voor optimalisatie door ondermeer lineaire programmering. Het wordt wereldwijd gebruikt door onder meer Shell, Exxon en Heineken. De ontwikkeling van de technologie gebeurt door slimme wiskundigen.

 

 


Wilt u ook meer rendement uit uw eigen ‘grid’? Wij helpen u graag aan de juiste optimalisatie. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.