Statistische analyse in sport

Wie denkt dat het analyseren van cijfers en statistieken voorbehouden is aan de overheid en het bedrijfsleven, komt bedrogen uit. Ook in de sport krijgt een cijfermatige benadering steeds meer invloed.

Bij statistiek in de sport denken sommigen eerst aan weddenschappen, bookmakers en sportverslaggevers. Maar steeds meer managers van succesvolle clubs zetten kwantitatieve analyse in om hun resultaten te verbeteren. De prestaties van hun eigen spelers, én die van concurrenten, wordt in cijfers vastgelegd en doorgerekend.

Successen

De trend lijkt te zijn begonnen in Amerika, in het baseball. Manager Billy Beane van de Oakland Athletics, introduceerde het Moneyball principe waarmee scouting werd uitgevoerd op basis van de statistieken van de speler. Oakland behaalde daarmee grote successen en heeft inmiddels een afdeling die zich enkel bezighoudt met verzamelen van data en analyse van statistieken.

Voetbal

Ook in het voetbal dringt de statistische analyse door. Bijvoorbeeld voor het nemen van penalties wordt het gedrag van spelers onder de loep genomen. Van sommige spelers is bekend dat zij vaak voor een bepaalde hoek kiezen. Van keepers worden de reddingen bijgehouden.

Doelkans

Ieder actie die een speler maakt op het veld, kan worden vastgelegd en gerelateerd aan het eindresultaat. Deze analyse noemt men Event Based Analysis. Alles wat een speler doet, kan daarbij worden toegerekend aan één getal: Goal Probability Added, oftewel de verhoging van de kans op scoren die een speler veroorzaakt met zijn actie.

Bekijk video…

Bron: Hard Gras, juli 2011