Planning in slimme netwerken

De opkomst van duurzame energie vraagt om slimme elektriciteitsnetten die vraag naar en aanbod van energie op elkaar af kunnen stemmen. Slimmer plannen bespaart daarbij veel geld.

Het huidige elektriciteitsnet brengt vanuit verschillende centrales energie bij de eindgebruikers. Hierbij is het relatief eenvoudig om vraag naar en aanbod van stroom op elkaar af te stemmen. Met de opkomst van decentraal opgewekte energie, door windmolens, warmtekrachtkoppelingen en zonnepanelen, is dit een stuk complexer.

Smart grid
Zonnepanelen wekken op een bewolkte dag minder energie op en windmolens draaien niet altijd even hard. Smart grids, oftewel slimme elektriciteitsnetwerken, zijn dé oplossing om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen, zeker als dit in combinatie met slimme apparaten en energiebuffers gebeurt. Een smart grid moet in staat zijn om decentrale opwekking, (tijdelijke) opslag en verbruik van energie real time op elkaar af te stemmen. En dat zonder dat de gebruiker enige hinder ondervindt.

Voorspellen en plannen
Onderzoekers van het onderzoeksinstituut CTIT van de Universiteit Twente hebben een methode ontwikkeld om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Deze methode maakt gebruik van voorspelling, planning en continue aansturing. Het systeem maakt een planning op basis van een voorspelling van de energievraag, waarbij afwijkingen ten opzichte van de voorspelling opgevangen worden door continue aansturing.

Slimmer plannen
Op wijk- of op stadsniveau is dit een planningsprobleem van formaat. Netwerkbedrijven en energieleveranciers moeten nu miljarden euro’s investeren om te zorgen dat de capaciteit altijd op peil is. Door slimmer te plannen en vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen, hoeft er minder ‘overbodige capaciteit’ op te bouwen.

Bron: Universiteit van Twente, juli 2012

 

 


 

 

Complexe planningen leveren vaak onnodige kosten op. Wilt u ook veel geld besparen door slimmer te plannen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.