Forecasting met open source

Veel bedrijven baseren hun planning op prognoses van toekomstige verkopen. De vraag naar producten laat zich echter vaak moeilijk voorspellen. Gespecialiseerde software voor forecasting kan kostbaar zijn, maar er is ook open source software.

De kwaliteit van de planning is vaak afhankelijk van de kwaliteit van de prognose. Zonder goede inschatting van de toekomstige verkopen is een productieplanning moeilijk te maken.

Om onvoorziene afwijkingen op te vangen, houden sommige bedrijven voorraad aan. Of ze verkorten de productietijd waardoor ze sneller kunnen reageren om schommelingen in de vraag.

Kwaliteit
Maar deze oplossingen zijn niet altijd voldoende. Het is niet altijd gewenst om grote voorraden aan te leggen, bijvoorbeeld als de inkoopkosten hoog zijn. Ook kan het zijn dat de doorlooptijd van de productie niet te versnellen is, bijvoorbeeld als natuurlijke grondstoffen moeten groeien of rijpen. In zo’n geval kan een bedrijf veel kosten besparen met een verbetering van de kwaliteit van de prognose.

Software
Voor een goede prognose is vaak wel enig rekenwerk nodig, zoals statistische berekeningen. Software voor dit doel kan geïntegreerd zijn in voorhanden bedrijfssoftware, men kan gebruik maken van gespecialiseerde software of spreadsheetprogramma’s zoals Excel, maar er is ook een mogelijkheid om vrij beschikbare software te gebruiken.

Vrij verkrijgbaar
Open source software is vrij verkrijgbare programmatuur die door iedereen kan worden gebruikt. Programmeurs over de hele wereld werken samen om nieuwe tools te maken. Bekende open source software is Linux, het besturingsysteem voor computers. De software kan vaak gratis worden gedownload en gebruikt, ook binnen bedrijven, zoals bijvoorbeeld ERP systemen.

Forecasting
Specifiek voor forecasting is een veel gebruikt open source programma R. Een statistisch rekenprogramma dat veel krachtige functies kent. Er is ook een module die helemaal gericht is op het maken van numerieke voorspellingen. De module kent vele forecasting modellen die gekozen kunnen worden, maar ook een geheel automatische functie. Deze functie is geschreven door één van de meest bekende professoren in het vakgebied.

 

 


 

Wilt u ook uw bedrijfsvoering verbeteren door betere prognoses te maken? Wij hebben de kennis en ervaring om uw bedrijf slimmer te laten plannen. Ook met open source software waarvoor u géén licentiekosten hoeft af te dragen. Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek waarin we de mogelijkheden kunnen bespreken.