Meer bundelen, slimmer plannen

De problemen van de stedelijke distributie kunnen worden opgelost door meer te bundelen. Bij het bundelen van pakketten en vervoersstromen moet slimmer worden gepland, bijvoorbeeld met open source optimalisatiesoftware.

Stedelijke distributie is al jarenlang onderwerp van discussie tussen bedrijfsleven en overheden op diverse niveau’s. Het onderwerp is bij veel gemeenten op de agenda gekomen en heeft een stevige impuls gegeven aan het denken en handelen in het belang van leefbare, toekomstbestendige binnensteden.

Bundelen
“De kern van de oplossing van de stedelijke distributie is bundelen, bundelen en nog eens bundelen. Bij het bundelen van pakketten en vervoersstromen wordt direct en voor alle partijen winst gemaakt”, heeft de Ambassadeur Stedelijke distributie Eric Janse de Jonge gezegd bij zijn afscheid.

Instrumenten
Er zijn verschillende manieren voor gemeenten om de effici├źntie en de bundeling van de stromen te stimuleren. Men maakt hiervoor een aanzet door de bestaande kennis aan te bieden via richtlijnen of andere praktische en bruikbare instrumenten voor de inzet die per stad kan verschillen.

Optimaal
Een belangrijke succesfactor voor het bundelen is een intelligent planningsysteem. Door de vervoersvraag optimaal te combineren en te verdelen over de beschikbare vervoerscapaciteit kan de meeste winst worden bereikt. Daarbij moeten ook de randvoorwaarden als restricties worden meegenomen.

Open source
Een ingewikkelde optimalisatie waarbij slimme wiskunde en statistiek hun waarde kunnen bewijzen. Gelukkig bestaat er veel open source software die ingezet kan worden om deze berekeningen te doen. Vrij verkrijgbare software voor complexe planningen, zoals bundelen van vervoersstromen voor de stedelijke distributie.

 


Wilt u ook uw complexe processen optimaliseren met open source software? Wij hebben de kennis en ervaring om uw bedrijf slimmer te laten werken met wiskunde en statistiek. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek waarin we de mogelijkheden kunnen bespreken.